
Alweer rookvlees of leverworst op je brood? Het is lekker hoor, daar niet van. Maar soms wel een beetje saai. De gemiddelde Nederlandse lunchboterham is dan ook traditioneel: een boterham met kaas of, doe eens gek, pindakaas en als je niet vega bent een plakje vleeswaren. Dat is het wel zo'n beetje.
Hoewel ik dol ben op kaas en worst, eet ik ook graag iets zelfbereids op mijn lunchboterham. Vaak is dat een braadstuk. Geloof me, daarmee til je je boterham naar een next level.
Vandaag krijg je bij Caty's een paar tips voor het zelf bereiden van beenham. Schrik niet van de grote homp vlees. Je kunt er namelijk veel kanten mee op en beenham kun je prima invriezen. Onderaan dit artikel staan ook nog variatietips.
Dit heb je nodig
Gekookte beenham naturel van ongeveer 1 kilo.
1 eetlepel vloeibare margarine
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels peper uit de molen (liefst wit én zwart)
keukenkwast om in te vetten
Zo maak je het
* Haal de beenham een uur van tevoren uit de koelkast.
* Spoel onder de koude kraan het pekelwater van het vlees en dep het droog met keukenpapier.
* Verwarm de oven voor op 220 graden.
* Meng in een kommetje de boter, olie en de peper. Het vlees is al royaal gezouten, dus zout heb je niet nodig.
* Leg de beenham in een ovenschaal en smeer hem met de wast helemaal in met het boter-olie-pepermengsel.
* Zet de schaal in het midden van de oven en draai de temperatuur terug tot 175 graden.
* Reken op ongeveer 20 minuten baktijd voor iedere 500 gram vlees. Dus 20 minuten bakken voor 500 gram en 40 minuten bakken voor 1000 gram. Dit varieert per oven.
* Kijk na een kwartiertje of er al een korstje op wil komen. Zo niet, draai dan de oven naar 200 graden. Gaat het te hard, temper dan de hitte en dek de schaal luchtig af met aluminiumfolie.
* Bak tot de beenham donkergoud en smakelijk gebraden is.
* Haal de beenham uit de ovenschaal en laat afkoelen op een rooster.
Op je boterham
Snij met een scherp vleesmes de beenham in dunne plakken. Maak porties van ongeveer 150-200 gram en vries ze in.
Tip 1: besmeer je boterham met een sausje in plaats van boter. Denk aan tomatenketchup, barbecuesaus of kerriesaus.
Tip 2: bak in weinig olijfolie een sjalotje, een paar champignons in plakjes en een paar dunne reepjes paprika. Snij een zacht broodje open, besmeer met zoet-zure saus en beleg met plakjes beenham en je groentemengseltje.
Bij de maaltijd
Snij dikke(re) plakken van de beenham als je het bij de warme maaltijd eet. Geef er een lekkere chutney bij. Beenham en zoet houden van elkaar. Dus een saus van cranberry's, abrikozen of pruimen is ook altijd een schot in de roos. Lekker met gebakken aardappels en broccoli of (snij)boontjes.
Bij de borrel
Snij blokjes beenham en maak verschillende cocktailprikkers zoals een prikker met beenham en gedroogde abrikoos, met beenham en een blokje overjarige kaas, met beenham en peer of gewoon met beenham en augurk of een Amsterdamse ui.
Andere korst
Heb je de beenhamsmaak te pakken, dan kun je ook eens variëren. Braad bijvoorbeeld eens een beenham met een korst van honing-dille. Of een krokante korst van gekruid paneermeel of bladerdeeg. Of marineer de beenham in ketjap (en eet het met pindasaus en nasi goreng). Of marineer de beenham in sinaasappelsap en glaceer met honing (en dien op met sinaasappelpartjes voor als je een sjiek diner geeft).